Inspirująca opowieść o roślinach doniczkowych i nie tylko

A to ci… banan w doniczce!

A to ci… banan w doniczce!

Słońce, błękitne niebo, wysoka temperatura i… banan w doniczce w zasięgu wzroku. Tak! To będzie wspaniałe lato 🙂

Bananowiec to niesamowita roślina. Egzotyczna, klimatyczna, o pięknych liściach, zaskakujących kwiatostanach, smacznych i zdrowych owocach. Wyglądająca jak drzewo, ale pozbawiona pnia. Kojarząca się z tropikalnymi wakacjami i orzeźwiającym shake`kiem 🙂 Lubicie banany? Czy wiecie, że owoce bananowca to tak naprawdę jagody? 🙂 Banany to żółtawe, podłużne, mączyste jagody pokryte skórką, która odrywa się od jasnożółtego miąższu. Pojedynczy banan to również tak zwany palec ręki, czyli część kwiatostanu nazywanego ręką. A czy wiecie, że przy odrobinie szczęścia nasza domowa, karłowata odmiana jest w stanie urodzić małe bananki? Może nie będą one apetyczne, a nawet zjadliwe, ale to z pewnością ciekawe i pozytywne doświadczenie. Mmmm… A to ci… banan w doniczce! 🙂 

Uprawa bananowca w domu.

Banan – jaka to roślina?

W naturalnych warunkach banan uprawiany jest w strefie międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Istnieje ponad 70 gatunków, a część z nich dostarcza jadalnych owoców. Okazałe bananowe drzewa (dorastające nawet do 15 metrów) to tak naprawdę przerośnięta roślina zielna. Wydawałoby się, że widzimy pień, jednak w rzeczywistości jest to łodyga zbudowana z otulających się nawzajem ogonków liściowych, które wyrastają z podziemnego kłącza. Jest to roślina wieloletnia, która odradza się po każdym dojrzewaniu swoich owoców, wypuszczając nową nie-łodygę. Jako roślina doniczkowa występuje w miniaturowej wersji, która dorasta do maksymalnie 2 metrów i uwielbia jasne i ciepłe stanowiska. 

Banan w doniczce – jak o niego dbać?

Banan kocha słońce. Nie bójmy się wystawiać go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Jedynie młode egzemplarze wymagają osłonięcia w godzinach południowych. Umiejscowienie rośliny w cieniu spowoduje zahamowanie wzrostu oraz utratę barwnych wzorów na liściach. Dobrze rośnie w ogrodzie zimowym. Zimą warto zapewnić mu dodatkowe oświetlenie

Banan najlepiej rośnie w temperaturze 21-25°C i wyższej. Dlatego tak ważne jest, aby w zimie zapewnić mu minimalną temperaturę, którą jest w stanie tolerować, ponieważ niedopatrzenie grozi zahamowaniem wzrostu i umieraniem rośliny. 

Banan w doniczce jest spragniony wody. Roślinę należy podlewać obficie i regularnie, pamiętając o usuwaniu nadmiaru wody z podstawki. Jako roślina tropikalna uwielbia dużą wilgotność powietrza. Warto pamiętać o częstym zraszaniu liści miękką wodą. Od wiosny do jesieni zasilamy roślinę nawozem minimum raz na dwa tygodnie (można co tydzień). Zimą ewentualnie dokarmiamy tylko silnie rosnące egzemplarze, ale nie częściej niż raz na dwa miesiące.

Banan lubi ziemię z dużą zawartością torfu oraz gliny o lekko kwaśnym odczynie. Młode rośliny przesadzamy wtedy, gdy korzenie zaczynają wyrastać z doniczki, natomiast dorosłe egzemplarze nie wymagają przesadzania, ale wymiany wierzchniej warstwy podłoża. Należy pamiętać o zapewnieniu drenażu w doniczce. Pamiętajmy, że banan to duża roślina, więc wybrana doniczka powinna być odpowiednich wymiarów.

Banan ma wyjątkowe liście, które niestety przy zabiegach pielęgnacyjnych lubią się rwać. Dlatego ważne jest, aby wszystkie czynności wykonywać bardzo uważnie i delikatnie. Liście, które są zaschnięte należy odciąć. Banan jest łatwy do rozmnażania, ponieważ wypuszcza odrosty korzeniowe. Można również rozmnażać z nasion. Roślina rzadko choruje, ale zdarzają się przędziorki, tarczniki i wełnowce.

Banan w doniczce.

Podsumowanie najważniejszych informacji oraz roślinny lifehack 🙂

Jeżeli lubicie banany to mam dla Was roślinny lifehack!  Otóż skórkę po zjedzonym bananie można wykorzystać do przygotowania nawozu, np.:
🍌Skórkę tniemy na małe kawałki i suszymy w piekarniku; po wysuszeniu mielimy na drobny proszek i dodajemy do wody; całość mieszamy i odstawiamy na kilka dni; podlewamy rośliny raz na dwa tygodnie.
🍌Skórkę (a najlepiej kilka skórek) zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą; przez kolejne dwa tygodnie zostawiamy pod przykryciem i co jakiś czas mieszamy; podlewamy rośliny gotową kiszonką rozcieńczoną z wodą – raz na dwa tygodnie.
🍌Skórkę tniemy na małe kawałki i suszymy w piekarniku; po wysuszeniu mielimy na proszek i mieszamy z ziemią, w której planujemy zasadzić rośliny.

Standardowo zostawiam Wam również infografikę z najważniejszymi informacjami. W każdym wpisie, w którym omawiam poszczególną roślinę znajdziecie takie graficzne podsumowanie, dlatego zachęcam do śledzenia kategorii ROŚLINNY ALFABET.

Banan w doniczce infografika.

Infografika DO POBRANIA.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *